457. El batalló 101 i la solució final a Polònia

El 22 de juny de 1941, gairebé dos anys després de l’inici de la Segona Guerra Mundial, Hitler llença l’operació Barba-roja per conquerir la Unió Soviètic,. L’objectiu d’aquesta invasió era, entre altres, aconseguir l’anomenat “espai vital” per al Tercer Reich.

Hitler estava convençut que aquesta operació, tal i com havia succeït en el cas de la invasió de França un any abans, seria molt ràpida i que en qüestió de setmanes cauria el règim soviètic. Si bé aquest pronòstic evidentment no es va complir, la primavera i estiu de 1942 el règim nazi encara estava convençut que la guerra evolucionava satisfactòriament per als seus interessos.

En aquest context és on situem la història d’avui. L’exèrcit alemany necessitava cada cop més soldats tant per conquerir nous territoris com per suplir les nombroses baixes que estava tenint en el front. Per aquest motiu, es va fer cada cop més necessària la participació dels cossos de seguretat alemanys en la Segona Guerra Mundial.

En un principi, dits cossos de seguretat tenien l’objectiu, si més no teòric, de pacificar els territoris ocupats i de mantenir-ne l’ordre. La realitat de la tasca que van dur a terme molts d’aquests homes enviats als territoris ocupats, però, seria molt diferent de la que esperaven.

Amb Xavi de la Encarnación.

Leave a Comment