Ja hem comentat com va ser el tortuós camí que va portar al dia 12 d’abril de 1861, en què el recent creat Govern Confederat va ordenar obrir foc contra el Fort Sumter, donant així començament a la Guerra de Secessió. Tradicionalment s’ha utilitzat l’esclavitud com a causa d’aquesta guerra. Però la realitat és que els motius reals del conflicte arrelen en un altre lloc.
Nord i sud tenien dos ritmes completament diferents de desenvolupament econòmic, això els portava a plantejar-se dues necessitats diferents: mentre el nord buscava proteccionisme per a la seva indústria, menys competitiva que l’anglesa, i garantir una expansió del model nordista cap a l’oest a través del lema “terra lliure, treball lliure, homes lliures”, el sud dels Estats Units d’Amèrica pretenia tot el contrari.
El seu model de plantacions cotoneres requeria de mà d’obra esclava, i eren defensors del lliure mercat. Així mateix, nord i sud també es diferenciaven en la concepció de la Unió; mentre el nord la considerava indissoluble (una idea molt pròpia del nacionalisme), el sud la veia com una coalició d’estats que podia dissoldre’s quan els interessos individuals d’aquests ho requereixin.
L’abolició de l’esclavitud és més una conseqüència del conflicte que una causa.
Avui, A les Portes de Troia, narrem un dels més grans conflictes de l’era contemporània: la Guerra de Secessió dels Estats Units d’Amèrica.
Amb Adrià Hernando.