419. El Pas del Nord-oest

Al llarg de la història occidental, la cerca i creació de rutes comercials entre Europa i l’Extrem orient ha estat un motor històric d’aventures i exploracions: la Ruta de la Seda, l’arribada a Amèrica dels europeus, la circumnavegació d’Àfrica, la primera volta al món…

Al segle XVI, en un context en què les rutes comercials cap a Àsia estaven dominades per la Monarquia Hispànica i el Regne de Portugal, les altres potències colonials van optar per buscar camins alternatius.

Un d’aquests passava per trobar un pas que conectés l’Oceà Atlàntic amb l’Oceà Pacífic navegant pel nord del continent americà. Aquesta ruta seria coneguda com el Pas del Nord-Oest.

La recerca d’aquest estret ha estat la llavor de llegendes, històries de vaixells fantasma, exploracions perdudes i odissees interminables enmig de l’Àrtic, amb vaixell reforçats, trineus estirats per gossos i capitans agosarats.

Avui, a les portes de troia, parlarem sobre jurisdiccions actuals, aigües internacionals i canvi climàtic. Sobretot, però, ens centrarem en la història del Pas del Nord-oest, repassarem les diferents expedicions que s’han fet per superar-lo i ens aturarem a comentar els casos més paradigmàtics.

Leave a Comment