363. La Comuna de París

El París del segle XIX va viure unes transformacions molt profundes. Juntament amb Londres, eren les capitals de la modernitat occidental.

Era el moment de les reformes urbanístiques i de la creació de les grans avingudes, de Víctor Hugo, dels Miserables, de les revolucions liberals i de les barricades al carrer.

La capital francesa vivia un moment d’esplendor.

Dins d’aquesta brillant ciutat existia, però, una ombra: la segregació i la desigualtat socials. Amb l’enfortiment de la burgesia financera i el creixement d’una classe obrera cada cop més explotada i descontenta, les tensions creixerien i l’any 1871 París es convertiria en un polvorí social.

Després d’un llarg i dur hivern, de més de 20 anys sota el jou conservador de l’emperador Napoleó III i d’una intensa guerra contra la Prússia de Bismark, a la primavera de l’any 1871 esclataria una efímera revolució social: la Comuna de París.

Durant dos mesos, la capital francesa funcionaria amb assemblees, clubs i associacions, tot autogestionat pels seus ciutadans, al marge del govern de Versalles i sota el setge de tropes prussianes i franceses.

Leave a Comment