Al llarg de la història, la humanitat ha construït en el seu imaginari tot un seguit d’espais i illes fictícies: l’Atlàntida, Àvalon, les Illes vivents… I, entre aquestes illes, hi podem comptar la nostra protagonista d’avui: l’Illa d’Utopia.
Mentre Anglaterra es definia com a estat modern i en els ambients intel·lectuals es vivia amb plenitud l’etapa dels descobriments geogràfics i l’Humanisme, l’any 1516 Thomas More va acabar d’escriure una de les obres literàries més influents de tota l’edat moderna: Utopia.
Utopia és una petita illa fictícia de l’Atlàntic on hi viu una societat ideal en contraposició a tots els mals dels inicis de l’edat moderna. En un moment en què el capitalisme comença a néixer a Anglaterra d’una manera molt incipient, Thomas More ens planteja un lloc on no existeix la propietat privada, no hi ha desigualtats socials i les jornades laborals són, de com a molt, sis hores.
Avui, A les Portes de Troia, posarem en context l’autor i l’obra, explorarem les peculiaritats de l’illa i analitzarem el seu impacte a la literatura universal.